Zo verhoog je jouw weerstand

Blogs
Zo verhoog je jouw weerstand

Vanaf het moment dat de R in de maand zit, beginnen de meeste mensen te snotteren en te hoesten. De reden waarom je ziek wordt, ligt vaak niet aan het aantal virussen of bacteriën, maar door een verlaagd immuunsysteem. Er zijn een aantal dingen die jouw immuunsysteem aantasten, bijvoorbeeld slecht eten, maar ook stress, onvoldoende beweging en te weinig slaap. Wat je kunt doen om je weerstand te verhogen en dat lees je hieronder.

Ontspan

Stay calm, don’t stress. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Langdurige stress zorgt ervoor dat je immuunsysteem niet zo goed slechte 'indringers' kan weren, omdat het eerst bezig is om de stresssituatie te pareren. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen, krijg je minder zuurstof in je bloed, wordt je bloedtoevoer en stofwisseling vertraagd en worden toxische stoffen minder goed afgebroken. Bij langdurige stress kunnen ook je bijnieren uitgeput raken en raakt je cortisolniveau uit balans. Ook een goede nachtrust is essentieel.

Beweeg voldoende

Gematigde beweging zorgt voor een positieve immuunrespons en een tijdelijke stijging in de aanmaak van macrofagen (een type wit bloedlichaampje). Dit zijn de cellen die bacteriën aanvallen.

Eet gezond

Een gevarieerd voedingspatroon, rijk aan groenten en fruit voorziet het lichaam van vitaminen, mineralen en antioxidanten die je immuunsysteem versterken. Voedingsstoffen die moeilijk te verteren zijn worden door het lichaam gezien als een extra belasting voor het immuunsysteem.

Natuurlijke vitamine C

Wanneer het lichaam ziek wordt, vooral bij een infectieziekte, schiet de behoefte aan vitamine C gigantisch omhoog. Extra natuurlijke vitamine C in de vorm van een supplement kan dan belangrijk zijn. Zo levert het een bijdrage als antioxidant en ondersteunt het de afweer in het lichaam.

Neem extra vitamine D

In de wintermaanden komen we in dit deel van de wereld niet aan onze dagelijkse behoefte vitamine D vanwege het magere winterzonnetje. 45% van de Nederlandse mannen en 56% van de Nederlandse vrouwen hebben een vitamine D-tekort, zonder daar zelf bewust van te zijn. Doordat de zon niet fel genoeg is, wordt het lastig om voldoende vitamine D binnen te krijgen en is het verstandig vitamine D supplementen te slikken. Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.