Versnel je stofwisseling met deze tips

Blogs
Versnel je stofwisseling met deze tips

Je stofwisseling is het geheel van processen waarbij jouw lichaam voedsel omzet in energie. Een hoge stofwisseling helpt bij een gezond leven maar ook bij afvallen. Hoe kun je je metabolisme versnellen? Wij geven je vijf tips.

1. Voldoende calorieën

Door een tekort aan calorieën kan het zijn dat je lichaam aanvoelt dat voedsel schaars is en dan gaat het de snelheid waarmee het calorieën verbrandt verlagen. Zorg ervoor dat je ten minste 1000 calorieën per dag binnenkrijgt.

2. Voldoende eiwitten

Een hoge eiwitinname kan de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt aanzienlijk verhogen. Het kost het lichaam namelijk twee keer zoveel energie om eiwitten af te breken dan bijvoorbeeld koolhydraten. Hierdoor krijgt je stofwisseling een boost.

3. Voldoende water

Laat suikerhoudende dranken links staan en drink water. Hoge inname van fructosehoudende dranken kan de stofwisseling vertragen en vetopslag in je buik en lever bevorderen. Het drinken van water daarentegen zorgt volgens het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism ervoor dat je stofwisseling met ongeveer 30% toeneemt.

4. Voldoende beweging

Zittend werk of een zittende levensstijl hebben negatieve gevolgen voor de stofwisseling en de algehele gezondheid. Probeer zo min mogelijk lang te zitten en je algemene activiteitsniveau te verhogen met beweging. Uiteraard is sporten belangrijk en ook krachttraining is een geweldige manier om je stofwisseling te boosten.

5. Voldoende slaap

Verschillende studies tonen aan dat onvoldoende slaap je stofwisseling kan verlagen en je kans op gewichtstoename kan verhogen. Grofweg gezegd hebben de meeste volwassenen 7 à 8 uren slaap nodig. Daarbij kan kwalitatief hoogwaardige slaap helpen om je stofwisselingssnelheid te behouden.